Pages

Search This Blog

2014. február 9., vasárnap

Szív küldi...


Az első nemdivat poszt kétségtelenül főzéssel kapcsolatos, amely elég nagy helyet kapott a szívem csücskében. Olyannyira, hogy nagy vágyam, hogy pár év múlva büszke étteremtulajdonosnak mondhassam magam. Néhány éve éppen ennek tudatában kezdtem el kialakítani a főzős oldalamat, amely sajnos a kevés időmnek és a budapesti egy négyzetméteres konyhámnak hála mára már nem kap túl sok szerepet. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy itt az ideje feltámasztani és beilleszteni az új oldalam arculatába.

Hétvégi reggeliként - a Valentin-napra hangolódva- egy klasszikus Zsófi-féle harapnivalót készítettem (igaz voltaképp bármiből csinálhatunk Valentin-napi menüt, ha odabiggyesztünk egy szív alakú hozzávalót, ami indokolatlanul egy giccset csinál az egészből, de legalább egy elismerő mosolyt mindenképpen begyűjthetünk vele). 
A titka - amit eredetileg Stahl Judit oldalán olvastam-, hogy nem hagyományos melegszendvics sütőben, hanem serpenyőben sütöttem, így a kenyér kevésbé szárad ki és sokkal lágyabb marad benne a sajt.




Hozzávalók:
  • toast kenyér
  • vaj
  • érlelt sonka (pl. serrano sonka)
  • tojás
  • rukkola
  • trappista sajt vagy mozzarella
  • bébispenót (vagy bármilyen más saláta) 'köretként'
Már a hozzávalókból is kitűnik, hogy nem kell egy Michelin-csillagos szakácsnak lenni ahhoz, hogy elkészítsük ezt az apróságot. 
Ahogy fent említettem, a legfinomabb, ha serpenyőben sütjük. Ehhez az szükséges, hogy a kenyérszeletek külső oldalát vajazzuk meg (a belsejét nem kell), így lesz szép ropogós, valamint az sem másodlagos, hogy így elkerüljük, hogy megégjen a szendvics. Ezt követően megpakoljuk a sajttal, sonkával, rukkolával. Minderre fedélként jöhet egy kenyérszelet, majd néhány perc alatt a szendvics mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Korábban nem említett "hozzávaló" egy fedél a serpenyőhöz (amelyet a sütés ideje alatt végig tartsunk az edényen), ugyanis alatta fog minél jobban megolvadni a sajt.

A szív alakú tükörtojáshoz sem kell nagy előkészület. Süthető kifejezetten erre a célra készített (Kikában kapható) formával is, ám egy sokkal egyszerűbb megoldásként egy ilyen alakú süteményhez való sütőforma alját használtam - a Butlersben (is) találhattok ilyet-, amely rendelkezik egy pici peremmel, így elkerülhető, hogy szétfolyjon a forma alatt a tojás. 


Valentin-nap ide vagy oda, a lényeg nem abban rejlik, hogy hány szívet rejtünk el a tányéron, sokkal inkább abban, hogy szívvel-lélekkel főzzünk... Közhelyes, de igaz. Továbbá nem kérdés mennyivel nagyobb örömet tudunk egy-egy ilyen kis figyelmességgel okozni a szeretteinknek, mint egy egyszerű, boltban vásárolt reggelivel vagy ebéddel.

Sokszor nem kell mindent túlgondolni, nem kell nagy ajándékokon törni a fejünket, nem kell luxuscikkekkel meglepni azt, aki fontos nekünk, csak meg kell állni a monoton hétköznapok után, egymásra szentelni egy kis időt és kimutatni azt, hogy valamiért fontosabb számunkra az az egy-két ember, mint az összes többi. Ez a kulcs.


Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Shop my favourites: