Pages

Search This Blog

2015. március 8., vasárnap

SZEMREVÉTEL

A szempillahosszabbítás az elmúlt években már-már közhelyesen népszerűvé vált, olyannyira, hogy a nők nagy százaléka – korosztálytól függetlenül – él ezzel a apró trükkel, vagy legalább egyszer már bizonyosan kipróbálta. Mielőtt a 3D forradalmat köszönhettük volna a mindennapjainkban, emlékszem, hogy szerettem azt hinni az el-elváló soros műszempillámról, hogy a tekintetem csábosabb, mint amilyen Angelina Jolie-nak valaha is lesz, és hogy ennél jobb trükköt kozmetikai cég még nem fejlesztett ki. Aki már próbálta, az tudja, hogy azok a pillák – jóesetben – csak az esti szórakozást élik túl – és valljuk be, az egyetlen napszak, amikor a saját magunk által felapplikált pilla működőképes az az, amikor sötét van –, nem beszélve arról, hogy a "már csak öt perc és készen vagyok" időtartamot igencsak megnyújtja a tükörtől három centire végzett "szemműtét".
Ezeket az időket felváltva, néhány éve jelent meg a piacon a szempillák reneszánszaként a 3D-s műszempilla, amelynek viseletével végre búcsút inthettünk a revütáncos-szempilla effektusnak. Titkuk a természetes összhatás, a szem hangsúlyozása és nem utolsó sorban az, hogy nem kell minden este a spirál lemosásával bajlódni. Mindazonáltal meg kell hogy jegyezzem, hogy a mai napig nem tudok azonosulni a 3D jelzővel, a 4-5-6D pedig már magasan túlmutat a szempilla-intelligenciámon. Az előbbit azért tartom fontosnak kiemelni, mert a térhatás vagy dimenzió, mint megnevezés – meglátásom szerint – nem tesz különbséget a szakemberek által felhelyezett szálak, és az egyén által felhelyezett csombék között – tekintettel arra, hogy mindkettő "azonos" térbeli hatást kínál, a 4 (és társai) D-re utalva pedig kifejezetten szkeptikus az álláspontom, mivel vallom, hogy ezeknek a pilláknak a lényege, hogy véget vessen a természetellenes összhatásnak, amit aligha vált fel az, hogy egyszerre négy vagy annál több szempilla kerül felhelyezésre. Ettől függetlenül természetesen akadnak alkalmak, amikor kifejezetten előnyös a minél látványosabb hatás, de az esetek többségében senkinek sem hasznos, ha egy napernyőt hord a szemén.
Visszakanyarodva a 3D forradalomhoz, fontosnak tartom kiemelni, hogy az applikált szempillák között mekkora különbség van a szakmán belül, és bár nem szokásom márkák alapján prioritást felállítani, azonban közel sem semleges sem az, hogy mit viselek az arcomon, sem az, hogy ez egy alapvetően érzékeny területnek az mennyire ártalmas.
Életem leghosszabb szünetmentes párkapcsolata az Xtreme Lashes szempillákhoz fűz, ezzel az évvel bezárólag négy éve viselem a márka pilláit.  Ez a bejegyzés bizonyosan jó referenciát nyújtana egy televíziós topshop adásban való szerepléshez, ugyanis megállás nélkül tudok érvelni amellett, hogy mennyit nyújt ez a 120-200 felhelyezett szempilla a magabiztossághoz, a komforthoz, az önbizalomhoz és az esztétikai összképhez.
A saját tapasztalataimat felsorakoztatva elsőként a szemem formájára gyakorolt tunningot emelném ki. Az Xtreme Lashes  stylistjai a szemformádnak és az igényeidnek megfelelő szempillát helyeznek fel, amivel én már kiestem a könnyű eset kategóriájából, így mindenképp csak elismeréssel tartozom azoknak, akiknek a kezei alá kerültem, hogy képesek voltak ilyen végeredményt alkotni. Az arcformámról tudni kell, hogy olyan, mintha beharaptam volna egészben egy görögdinnyét, a szemem pedig eltörpül az arcom tetején. Az elsődleges célom az volt, hogy ezen változtatva nagyobb hangsúlyt nyerjen szemem, másrészről pedig a kényelem élvezett prioritást. Nem vagyok a hangsúlyos sminkelés híve, szeretem 4-5 perc alatt letudni a reggeli rituálét, az Xtreme Lashes pedig remek társ abban, hogy egy szempillaspirál vagy különösebb szemfestés nélkül útnak indulj. Utóbbi azért sem elhanyagolható, mert a kontaktlencsét viselők táborát erősítve pontosan tudom, hogy milyen kellemetlen, ha akár sminkeléskor, akár a nap folyamán a szemedben landol a reggel még kompaktul felhelyezett festék, majd krokodilkönnyeket ejtve könyörögsz a metrón a melletted lévő bácsinak egy életmentő papírzsebkendőért.
Az előzőekben utaltam a márka bravúrjaira, azonban az én csodatevőimről nem esett szó. Négy éve Kovács Berni szerettette meg velem a szempillák adta érzést, majd miután elcsábult nyugat felé, Jánosa-Hollósi Judit felé vettem az irányt. Judit az egyik legbájosabb teremtés, akivel találkoztam, kész optimizmus-bomba, imádtam azt a másfél órát, amit a kezei alatt töltöttem, a munkájáról nem is beszélve. Később azonban a csodatevőm anyai örömök elé nézett, így most a gyönyörű kislányával tölti a napjait, akinek innen is hatalmas puszit küldök. A sors végül Urbanek Noémihez vezetett, aki Budapesten tavaly október óta gondoskodik arról, hogy minden nő különlegesnek érezze magát. A neve könnyen ismerős lehet, hiszen a munkája több hazai énekesnőn, színésznőn, sportolón visszaköszön, így például Tóth Gabin és Verán, Sári Évin, Bús Edinán.
A sors kegyetljének érzem magam, Noémivel elsőre megtaláltuk a közös hangot és szinte egy pillanat alatt elrepült a szalonban töltött másfél óra. Mindig is irigyeltem, aki képes ehhez hasonló szenvedéllyel dolgozni, aki örömét leli abban, amit csinál, és aki boldogul az emberi természet száz fajtájával. Noéminél minden alkalommal látom az imént említett alázatot és szeretetet a munkája iránt, legyen ez reggel hét órakor, vagy este kilenckor. Amíg pörög a keze a szemem fölött, szeretem faggatni, hogy vajon miért épp a pilláknál kötött ki, hogyan lett kozmetikus, és hogy árulja el a titkát – mi a kulcs ahhoz, hogy valakinek a hobbija legyen a munkája, valamint hogyan lehetséges az, hogy szenvedélyt találjon az "egyfajta" mozdulat adta monotonitásban.
Noémi elárulta, hogy közel sem ezen a pályán indult el – elsőként közgazdaságtant kezdett tanulni, noha már akkor szívesebben kacsintott a sminkelés világa felé. A sors szerencsére értette a dolgát, és Noémi a közgáznak hátat fordítva egy kozmetikus iskolában folytatta a tanulmányait. Az igazat megvallva, mindig becsültem azokat az embereket, akik képesek mindenféle társadalmi elvárásnak ellentmondva az álmaik felé venni az irányt, és nem félnek megvalósítani azt, amire legbelül vágynak. 
Elmondása szerint a műszempillákkal a gyakorlati helyén ismerkedett meg, itt szerette meg azt, amit ezek a pár milliméteres szálak nyújtani tudnak, valamint szeretett volna valami újat nyújtani ő is a hagyományos kozmetikai kezelések mellett. Elárulta, hogy hosszú folyamat vezetett oda, ahol a szakmában most tart, rengeteg gyakorlás előzte meg a mostani munkáját, annak érdekében, hogy minél tökéletesebben sajátítsa el az applikáláshoz szükséges mozdulatot és minél precízebb végeredményt alkosson – mint mondta, nem elegendő a képzésen való részvétel, szükséges az utána hetekig tartó "tréning", amiben Jánosa-Hollósi Judit és Presenszki Petra stylist is a segítségére volt. A kérdésemre, miszerint hogyan lehet nem belefáradni, vagy sokkal inkább nem ráunni erre a monotonitásra – hiszen lássuk be, bármennyire is egyszerűnek tűnhet a pillák egymás után való felhelyezése, a napi negyedik vendég után már nem annyira fest izgalmasnak – azt válaszolta, hogy az emberek azok, akik megszínesítik ezt a szakmát. Mindenkinek más története van, mindenki más hátteret oszt meg vele abban a másfél órában, és mindenki más személyiség, ami megszínesíti a vendégekkel együtt töltött munkát. És hogy mi az, ami még mindig motiválja? Szereti azt, hogy a végeredmény látványos, és hogy mennyi magabiztosságot tud ezzel varázsolni a vendégei arcára, és ahogy fogalmazott: " borzasztóan jó érzés, mikor adhatok valamit, még ha csak pár millimétert is." 

Ha a fentiek nem győztek meg arról, hogy miért élj a szépségipar ezen lehetőségével, és hogy a piacon lévő márkák közül miért az Xtreme Lashes-t válaszd, akkor itt egy kisokos, afféle Szempilla Biblia, ami remélhetőleg még a legnagyobb kritikusok szívét is meglágyítja.

1. Szempillaspirál. Nem egyedi az az érzés, amikor elveszel a szempillaspirálok mezején és igyekszel összeszedni a reklámokból és a női magazinokból elsajátított tudást, hogy melyik spirál rendelkezik a legnagyobb intelligenciával, mert bizony már azoknak is van. Van szilikon, van ami fésűs, van ami henger, van ami emel, van ami dúsít, van ami kék, van ami fekete, és van ami vízálló. Miután húsz percet töltesz a határozatlanság küszöbén és kinéz a biztonsági őr az üzletben, választasz egyet, majd másnap felavatod a megszerzett zsákmányt – öt rétegben, biztos ami biztos. Kétségtelenül minőségfüggő, de előbb-utóbb a felkent rétegek leköltöznek a szemed alá, amíg frászt nem kapsz az első tükörben, amibe beleakadsz. Végül este egyszerűbb abba a hibába esni, hogy azt a fennmaradt egy réteget már le sem mossa az ember lánya.
Ha Xtreme pillákat használsz, szükségtelen spirált használnod, anélkül is katonásan állnak a szempilláid, ha pedig még drámaibb hatást akarsz, vagy pedig a töltés előtti napokban szükségét érzed, a stylistok segítenek kiválasztani a szempillát leginkább kímélő, saját márkás szempillaspirált.

2. Felelősséggel tartozol azért, amit megszelídítettél. Ha már birtoklod a pillákat, fontos hogy a reggeli rutinod része legyen az ezekre fordított pár másodperces figyelem, így a szempillafésűvel való "karbantartás". Sokszor látom, hogy számos lány szemén úgy állnak a szempillák, mint a törzsvendégek a kocsmai pultnál, dőlnek jobbra balra. Természetesen, aki nem múmiát megszégyenítő pózban alszik át egy éjszakát, annál gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy reggel ne szoruljon egy kis figyelemre a szempillája, de korántsem mindegy, hogy ez helyrehozható-e egy nettó húsz másodperces mozdulatsorral.

3.  Rovarirtás. Ha az előző két pontban történtek megesnek, akkor kerül általában elő a pókláb-effektus. Ez történhet vagy a túl sok, és nem megfelelő minőségű szempillaspirál felhelyezésekor, vagy pedig a gyengébb minőségű műszempillák rendezetlensége és az esetlegesen arra felhelyezett spirál eredményeképpen.

4. Ragasztó. Kevés olyan ember akad a földön, aki olyan mimóza lenne, mint jómagam; amilyen kémiai anyagra az ember allergiás tud lenni, arra én allergiás is leszek. Orvosi tanulmányok nélkül is mindenki tisztában van azzal, hogy a szemkörnyék milyen érzékeny terület, így nem mellékes, hogy milyen anyaggal dolgoznak a szakmabeliek. Nem egyedi, hogy a ragasztótól a szem begyulladhat, bevörösödhet, és ha ez magas százalékban elkerülhető annak köszönhetően, hogy egy kellőképpen tesztelt és megbízható terméket válassz, akkor miért ne tennéd?!
Emellett a ragasztóhasználat kapcsán fontos kiemelni a 3D szempilla elemi lényegét, azaz (főszabály szerint) 1 pilla/1szál. Vallom, hogy nem minden a márka – ha százalékos arányt kéne felállítanom, akkor csak 60%-ban gondolom fontosnak a termék minőségét, és 40%-ban a szakember munkáját. Így igenis sok múlik a stylistok precízségén, odafigyelésén és türelmén, és nem hiszek abban, hogy aki csúcstermékkel dolgozik, az nem hibázhat, és abban sem, hogy a gyengébb minőségű pillát applikálók nem teljesítenek 120%-on. Ugyanakkor gyakori, hogy sok szakember átesik egyfajta sorozatgyártásba és ragaszt amerre lát, aminek eredményeképp egy műszempilla több sajáthoz ragad, amely végül kellemetlen érzést vált ki, ha a saját szempilla növekedni kezd. Ez elkerülhető kellő odafigyeléssel és a megfelelő képzéssel.

5. Az aki szép, az reggel is szép. Ez egy matematikai képtelenség, legalábbis jómagam szeretem elhitetni a reggeli tükörképemmel, hogy más sem ébred rendezett hajjal és üde arccal. Elmondhatatlanul sokat számít azonban ez az aprócska szépségtrükk, végre nem úgy töltöm a reggeleket a Szerelmem mellett, hogy paplanbarikádot építek magam köré.

6. Jó munkához idő kell. A saját és felhelyezett szempillák számától függően az első szett felhelyezése nagyjából két óra időtartamot vesz igénybe, míg a töltés közel másfél órát. Hallottam olyan extrém esetekről, hogy az első szettet egy óra alatt helyezték fel, ami azt jelenti, hogy a hölgyemény vagy szed valami gyorsítót – amiből én is kérek, vagy csak a pillák töredékére helyez műszempillát. A jó munkához bizony idő kell, így ha negyvenöt perc után elhangzik a "mindjárt készen vagyunk" mondat, valószínűleg rossz szakemberhez fordultál.

7. A szempilla hossza, íve és vastagsága. Hacsak nem elvárás a munkahelyeden, hogy tetőtől talpig műszempillában jelenj meg, akkor bízd szakemberre, hogy milyen hosszú és milyen ívű pillát ajánl Neked. A stylistok feladata az is, hogy az arc- és szemformádnak megfelelő szempillát javasoljon, amely persze nem egyoldalú döntés, azonban célszerű megfogadni a tanácsokat, hogy elkerüljük az EHHEZ hasonló baklövéseket.

8. Sok-sok D. A fentiekben már hangot adtam a véleményemnek, miszerint nem hiszek a sok D erejében; személy szerint nálam a maximum a "duplázó" technika, amely értelmében egy saját szempillára két műszempilla kerül. Ezeken felül beszélünk 4-5-6 D-ről, amelyet még maga a szépségipar sem tud értelmezni, nemhogy egy földi haladó. A magyarázatukra többféle elméletet hallottam, amik azóta szájhagyomány útján terjednek: a leggyakoribb szerint egy saját szempillára négy másik pilla kerül felhelyezésre, még egy másik az időt – jelen esetben a tartósságot – azonosítja a négy dimenzióval. A bejegyzés megírásakor gondoltam az ügy végére járok, hogy legközelebb, ha szembetalálkozok egy hasonló kérdéssel, ésszerű magyarázatot és választ tudjak adni. Az interneten a négy dimenzió magyarázatára keresve geometria ábrázolások sorába ütköztem, ami magasan meghaladja a matematika érettségi tudásomat, így a kérdés számomra továbbra is nyitva áll.
Mindazonáltal az Xtreme Lashes is rendelkezik 4D technikával, ami esetükben négy szál felhelyezését jelenti egy saját szálra, azonban ezt tényleg csak azoknak javaslom, akik egyszeri alkalommal akarnak nagyon látványos hatást elérni, így például egy esküvő alkalmából.

9. Do It Yourself. Nem, nem és nem, még akkor sem, ha kitűnő voltál technikából és gyerekkorodban a szemöldökcsipesz volt a kedvenc játékod. Ma már rengeteg kozmetikai üzletben lehet amatőröknek is a szempilla applikációjához szükséges eszközökbe botlani, de óva intek mindenkit attól, hogy otthon kozmetikusosat játsszon a barátnőjével. A technikát a stylistok három napos képzésen sajátítják el, majd a rengetek gyakorlás útján válnak egyre jobbá – ezt pedig nem lehet egy otthoni délután alatt bepótolni.
Szeretnétek a szemészeten kikötni?! Na ugye hogy nem. Inkább nézzétek meg, hogy melyik szalon van a legközelebb hozzátok (http://xtremelashes.hu/szalonkereso), és bízzátok képzett stylistra.

10. Ne akard megváltoztatni magad. Ne azért fordulj a kozmetikai lehetőségek tárháza felé, hogy olyan legyél, ami a magazinok címlapjainak, vagy a külvilág elvárásainak megfelel. Nagyon könnyű átesni a végletek rossz oldalára, és mindig szebbet és nagyobbat akarni. Ahogy azt már korábban is említettem, a jó minőségű műszempillák (és lényegében bármely kozmetikai beavatkozás) kulcsa a természetesség, nem pedig az, hogy harminc méterről észrevegyék, hogy te jössz szembe az utcán... És ne feledd, mennyire igaz az a mondás, miszerint soha nem fogsz úgy kinézni, mint a lány a magazinban. Maga a lány sem úgy néz ki, mint a lány a magazinban...

Remélem mindenki tud majd hasznosítani egy-egy szeletet ebből a bejegyzésből, és nem féltek kipróbálni a szempillák adta "varázslatot", vagy éppen változtatni az eddig megszokottakon. Ne felejtsétek, lehet hogy csak ez a pár milliméter választ el Titeket az önbizalomtól, és attól az érzéstől, hogy elégedetten és magabiztosan nézzetek a tükörbe. S bár a szépség nem a ránk applikált, vagy ránk festett dolgokon múlik, de ha lehetőséged van arra, hogy tegyél azért, hogy elégedettebb legyél azzal, amivel az élet megáldott, akkor bátran próbáld ki ezt a szépségtrükköt.

Con amore,
Zsófi


Fotó: Simon Péter Photography
... és akinek a pillákat köszönhetem: Urbanek Noémi (https://www.facebook.com/lashesbynono)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Shop my favourites: