Pages

Search This Blog

2014. április 16., szerda

NARANCSOS-MÁKOS TEASÜTEMÉNY

Gyakran töröm a fejem az idő jelentőségén. Hajlamos vagyok mindenhonnan öt percet késni; mindig mindent az utolsó pillanatra hagyok; reggelente legalább öt időpontnyi szundit állítok be; az emberi kapcsolatokra, valamint a magamra szánt időm pedig az utóbbi időben lényegesen leredukálódott. 
Nem erősítem sem a "közösségi média tehet mindenről" sem pedig az "arra van időd, amire akarsz" csoportot, de az én határvonalam is e két nézet között húzódik.

A mi családunk megtestesíti a tipikus "semmire nincs időnk" famíliát, így sajnos hétvégente is egyre ritkábban van időnk süteményt sütni. Nem vagyok édesszájú, így ez számomra nem a magamba vitt cukor hiánya miatt elszomorító; sokkal inkább függök a sütőből kiáradó friss sütemény illatától, a sütési rituáléktól, valamint a nagyszüleimtől "örökölt" hagyományok továbbvitelétől.
Szerencsére azonban néha meg-megtörjük a hétköznapok generálta hétvégi rohanásokat, melynek eredményeképp az utóbbi időben egyre nagyobb teret kapott az, hogy igenis legalább heti két napot arra szenteljünk, hogy együtt legyünk – na és nagy örömömre arra, hogy elővegyük a sütőt is. Ennek eredménye lett a mai bejegyzésem főszereplője: a narancsos-mákos süti.

Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál darálatlan mák
  • 1/4 teáskanál só
  • 22 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 nagy tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál finomra reszelt narancshéj
Hozzávalók a narancsos cukorhoz:
  • 7 dkg cukor
  • 1 1/2 teáskanál finomra reszelt narancshéj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), két tepsibe pedig sütőpapírt terítünk.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a mákot és a sót; egy nagyobb tálban pedig robotgép segítségével verjük habosra a vajat a cukorral. Utóbbihoz adjuk hozzá a tojássárgákat, majd keverjük bele a vaníliát és a narancshéjat.
A gépet alacsonyabb fokozatra állítva adagoljuk hozzá a lisztes keveréket is egészen addig, amíg a tészta össze nem áll.
A narancsos cukorhoz mindössze csak össze kell keverni a fent említett két hozzávalót.
Ezt követően a tésztából kicsipkedve – kézzel – kisebb labdákat (2-2,5 cm átmérőjűt) formálunk a tésztából, majd a sütőpapírra téve az ujjunkkal óvatosan laposra  – nagyjából 1-1,5 cm-esre – nyomjuk őket. Minden sütit megszórunk egy kevés narancsos cukorral, finoman belenyomkodva a cukrot.A sütőbe helyezve nagyjából 13 perc alatt készre sül (akkor jó, ha a szélei enyhén megpriulnak, a teteje pedig majdnem szilárd).
Kb. 55 darab lesz belőle.







Stahl Judit receptje alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Shop my favourites: