Pages

Search This Blog

2015. november 12., csütörtök

AZ ÉTEL SZÍNES OLDALA
– sütőtök krémleves libamájjal és lilaburgonya chips-szel –


Reggel van. Még álmosan az ablakhoz totyogok, és utat engedek a friss őszi levegőnek a lakásban. Jóleső érzéssel csap meg a hideg szél, majdnem olyan józanító, mint egy nagy bögre kávé. A fák jócskán felkészültek a télre – már csak néhány színfolt maradt rajtuk, és kezdik átvenni az uralmat az egymásba kapaszkodó, szerteszét álló csupasz ágak. Beillek a képbe, az én reggeli hajam sem áll különben. A hideg elől visszaugrok a rögtönzött paplan-sátramba, és innen kémlelem tovább a kinti nyugalmat, kihasználva azt a pár percet, amíg a telefonom rikácsoló ébresztője nem jelzi, hogy indul a nap.
Ugyan minden évszak kezdetén szentül hiszem, hogy az adott három hónap a kedvencem az évben – igazi kontinentális beállítottságú leányka vagyok –, de az ősz valóban meghódítja a szívem csúcsát. Szeretem a természetben lejátszódó folyamatot, van valami szimbolikus abban, ahogy a környezet megújítja önmagát. Inspirálóak a színek, a tájak, a légkör, ami körülöleli az évszakot. Szeretem, ahogy ropog a tűz a kandallóban, ropog az avar a lábam alatt, vagy akár a creme brulée tetején a cukor, amit valamiért mindig ebben az időben kívánok meg. Előkerülnek az egyre nagyobb pulóverek, a kötött takarók, és boldogan sétálok el a boltba a kabát alá rejtett nyuszis pizsamafelsőmben, ha nincs kedvem felöltözni. Rajongok a színes domboldalakért, a festői erdőkért, és a már-már giccs vonalát súroló parkokért. A színek pedig emellett nemcsak a ruhatárunkba, vagy az otthonunkba költöznek be, hanem a gasztronómiába is. A sütőtök, sült gesztenye, és az ilyenkor érő gyümölcsök mind magukban hordozzák az ősz árnyalatait, és melegen úgy megtöltik a lakást az illatukkal, hogy ennél jobb illatosítóra már nem is vágyom.
A gondolatokból a telefonom zökkent ki, hét óra van. Vonakodva tolom ki a lábamat a takaró alól, az apró lakást jócskán átjárta már a hideg levegő. Egy alpinista elszántságával ülök egyre fentebb, majd teszem egyik lábamat a másik után. A nehezen induló reggelek ellenére a napok gyorsan repülnek, az ősz megfáradt, és hamarosan átadja helyét a télnek – de jó tudni, hogy a hűvös idővel járó szívmelegítő és kellemes dolgok a következő időszakban is végigkísérnek minket.






Sütőtök krémleves libamájjal és lilaburgonya chips-szel

Hozzávalók:

1kg sütőtök
cukor
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 evőkanál méz
fél narancs leve
2 erőleves kocka
1 dl tejszín
vaj
só, bors, szerecsendió

libamáj (nagyjából 1 szelet/főre kell számolni)
2 nagyobb lilaburgonya
olívaolaj

Elsőként a tököt félbevágjuk, a magját kikaparjuk, majd 190 fokon egy kevés cukorral megszórva puhára sütjük. Megközelítőleg egy órával kell számolni a sütés idejét, de – értelemszerűen mérettől is függően – nekem még nem volt egyszer sem olyan, hogy egyforma időt töltöttek volna a sütőben megközelítőleg azonos méretű tökök. Így hát kiskanalat elővenni, és 45 perc után indulat a kóstolgatás, ebből baj még sosem származott.

Amíg a tök sül, előkészítjük a leves többi hozzávalóját. A hagymát vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, és kisebb lángon tovább pirítjuk. Ezidő alatt a krumplit és az almát megpucoljuk, majd kis kockákra vágjuk. A hagymát felöntjük 1,3 dl vízzel, majd feloldjuk benne a két leveskockát, és hozzáadjuk az almát és a krumplit is. Mikorra ezek puhára főttek, a megsült tök belsejét kikanalazzuk, és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük tovább, majd a tűzről levéve botmixerrel homogén krémlevessé mixeljük. Utolsó lépésként a narancs kifacsart levével, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Utóbbiból a frissen reszelt a legjobb, viszont vigyázzunk, ilyen formájában sokkal intenzívebb az íze, elég belőle egy kis csipetnyi is.

A lilakrumplit alaposan megmossuk, majd 1-2 mm-es szeleteket vágunk belőle. Egy tálba téve sózzuk, borsozzuk, és felöntjük egy kevés olívaolajjal. Összeforgatjuk, ügyelve arra, hogy a krumpliszeletek minden részére jusson az olajból. Egyenként a sütőpapírra téve pár perc alatt, 190 fokos sütőben ropogósra sütjük.

A libamájhoz ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és közben felmelegítünk egy serpenyőt. Fontos, hogy a szeleteket csak a serpenyőbe kerülés előtt sózzuk, borsossuk, zsiradékot pedig nem szükséges használni, épp elég fog kisülni a májszeletekből. Ha a serpenyő átforrósodott, a májak mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A szeletek gyorsan jó állagúra sülnek, nem szabad túlkészíteni őket, kár lenne kiszárítani egy szép libamájat. Miután elkészültek, pár percig pihentetjük őket, majd felszeletelve a tányér közepére halmozzuk. Jöhet rá a leves, végül pedig rápakolunk pár darabot a ropogós krumpli chipsből is.

Con amore,
Zsófi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Shop my favourites: